1 березня 2018 р.

Відкриті уроки української...


01 березня 2018 року. Третій день обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2018». Весняний день приніс стомленість (спробуйте переглянути 5 уроків підряд, занотувати, проаналізувати, емоційно пережити разом із учасниками, а потім ще й неупереджено оцінити проведення уроків) і разом із тим неймовірне задоволення від спілкування вкотре із досвідченими й толерантними членами журі, талановитими вчителями-конкурсантами, неймовірними учнями й привітною адміністрацією «Січового колегіуму», які надали можливість конкурсантам і журі комфортно відчувати себе. Доброзичливість відчувалася від порогу до кабінету директора Валентини Омелянівни Єршової. Символічно, мабуть, що розмістили для очікування учасників конкурсу у яскравому, барвистому й душевно-теплому кабінеті-музеї народного майстра, заслуженого вчителя Валентини Харлової.
Отже. Попереднє жеребкування дало можливість з’ясувати, у якій віковій категорії буде показовий урок конкурсанта. Розпочинати марафон довелося Богдзієвич С.М. у 7 класі з уроку літератури «Поезія Л. Костенко. «Чайка на крижині», «Крила». Ідея глибокого наповнення людини, її «крилатості», що виявляється індивідуально. Духовне багатство – найбільший скарб у житті».
Естафету на наступному уроці перейняла Шабаль К.С. Тут ми побачили, що молодь не тупцює на місці: за короткий проміжок часу учителька зацікавилася, а сьогодні втілила форму проведення уроку - лепбук. Дійсно цікаво, яскраво, дієво, а потім ще й сонячно (бо після закликання весни учнями 8-б класу дійсно похмурий день пішов й виглянуло яскраве сонечко. Магія слова! Погляньте на фото!). З учителем ми не просто так закликали весну, тема уроку була співзвучною: «Звертання поширені й непоширені. Розділові знаки при звертанні. Риторичне звертання». Учителька досить вдало використала й роботу з підручником, відеоуроком Авраменка, кольоровими наліпками тощо і коли вже у кінці уроку підводили підсумки, то несподіванкою на запитання: «Що сподобалося?» прозвучала відповідь про те, що дуже швидко закінчився урок, учні готові були «гратися ще». Концепція нової школи уже в дії!
Серединним виявився знову урок із літератури. Сисоєва Т.Ю. повела десятикласників у мандри сторінками «Камінного хреста» Василя Стефаника. У класі відчувалося, що тут сидять уже дорослі учні. Серйозність суджень, філософствування, різноманітність поглядів… Підсилював оте щемке почуття прощання з батьківщиною музичний супровід: «відлітають сірим шнуром журавлі у вирій… кру… кру». Заронила вчителька роздуми у душі молоді домашнім завданням – есе «Чи кожному під силу нести свій хрест?», «Чи можна на чужині побудувати майбутнє?»
Дев’ятикласники разом із Пелипенко С.І. розбиралися із «Складним реченням із сурядним та підрядним зв’язком». Тут довелося помудрувати над схемами до речень, розібратися групою над розстановкою розділових знаків у складних реченнях, попрацювати з пунктуаційним метеликом, скласти речення за схемою…, а ще помилуватися картиною з Катериною Білокур (вправа була у підручнику про художницю) і посмакувати весняною поезією Вікторії Сироватко.
Останній конкурсний урок з Чернюк Г.В. був і крапкою у змаганнях, і спокусою… бо урок «Сполучник як службова частина мови. Види сполучників» семикласники проводили у комп’ютерному класі. А для покоління Z це саме те. Учителька обіцяла допомогти тим учням, які не зможуть розібратися у ментальній карті уроку, та такої потреби не виникло. Швидко і з задоволенням розшифровували вони у завданнях сім чудес світу.
Дні змагань добігли до кінця. Можна сказати, що наша Запорізька земля має талановитих учителів, які не лише проводять такі «святкові» уроки. Ми знаємо їх і в буднях. Працьовитих, заповзятих, наполегливих, із прагненням до опанування нового, дотримання класичного, збереження ліричного і виховання хорошого молодого покоління.
А представляти Запорізьку область на підсумковому етапі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2018» у номінації «Українська мова та література» буде Шабаль Катерина Сергіївна, учитель української мови та літератури Вільнянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Вільнянської районної ради Запорізької області
 Фоторепотаж перебігу третього дня змагань учителів української мови та літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар